Минула нарада в ЦТКЕСУМ принесла нові нагороди за підсумками конкурсів поперднього навчального року. Одна із них грамота лауреата обласного конкурсу методичних матеріалів туристсько-краєзнавчої тематики за напрямком «Методичні рекомендації». В цьому конкурсі я приймаю участь вже традиційно і щороку в грудні подаю брошуру з методичною розробкою. В лютому-березні обласний Центр туризму представляє ці роботи ще й на міській виставці педагогічних технологій «Зернини досвіду». Цьогоріч була відзначена моя робота «Мікротопонімія села Старосілля на Городищині». В ній досліджено і подано у вигляді словника-довідника більше 110 топонімів одного населеного пункту. В майбутньому планую доопрацювати цей матеріал і видати офіційно невеликою книжкою.

Переглядів: 237 | Додав: Joy | Дата: 13.10.2015 | Коментарі (0)

10-12 вересня, разом з учнями 11-М класу Дудченко Олександром та Хижняком Іваном, в черговий раз побував у Галицькій столиці на урочистостях з нагоди нагородження переможців Міжнародного конкурсу творчих і дослідницьких робіт учнівської та студентської молоді «Мій рідний край-2015». Цього року відправив на конкурс чотири роботи і всі – серед переможців! Це роботи учнів 11-М класу: Дудченко Олександра «Краєзнавчими стежеами Івана Гуріненка», яка посіла І місце в номінації «Краєзнавче дослідження»; Хижняк Івана «Анатолій Лупиніс – останній романтик українського опору» – І місце в номінації «Україна на новому шляху»; Вертипорох Кристіни «Солдатська вдова Горпина Мороз» – ІІ місце в номінації «Видатні жінки України» та робота учениці 9-М класу Ткаченко Марини «Валява – село «Урожайне» – ІІІ місце у номінації «Історія мого краю». Олександр ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Додав: Joy | Дата: 17.09.2015 | Коментарі (1)

5 вересня 2015 року дві групи  учнів нашої школи 7-х та 10-х класів відвідали м. Чигирин – першу столицю Української держави. Ця неочікувана екскурсія була подарована учням школи депутатом Черкаської міської ради  Араїком Рафіковичем Мкртчаном. Він вже не вперше виступає спонсором різноманітних заходів для наших учнів.

Я особисто був у ролі супроводжуючого та гіда-екскурсовода, оскільки розповідав дітям про всі населені пункти, які ми проїжджали від Черкас до Чигирина. Коротко про топоніми, з історії поселень та про видатних людей, уродженців сіл і міст по Чигиринській трасі.

В Чигирині користувалися послугами професійних екскурсоводів і дізналися багато цікавого про колишній замок, про Богдана Хмельницького, про період Національно-визвольної війни українського народу середини ХVІІ ст. Особливо вразили екскурсантів чудові краєвиди із Богданової гори, залишки кам’яного кар’єру на ній та відновлений бастіон Дорошенка. Пізнавальною була і екс ... Читати далі »

Переглядів: 338 | Додав: Joy | Дата: 08.09.2015 | Коментарі (0)

На Черкащині є три села з однаковою назвою Мельники. Походить цей топонім від млинів і мірошників, якими славилися згадані поселення у минулому. Одне з них – старовинне козацьке лівобережне село Мельники колишнього Іркліївського, а нині – Чорнобаївського району. Вперше я про нього дізнався більше у 2008 році, коли вів рубрику «Історичні сторінки» газети «Нова Доба». В редакцію прийшов лист від уродженки цього села Марії Федорівни Кулик (Дриги). Це були спогади про голодомор. Далі була особиста зустріч, запис нових спогадів і бажання побувати безпосередньо у самому селі. Того ж літа, разом із пошуковою групою гуртка «Історики-краєзнавці» ЦТКЕСУМ, в рамках Всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історя міст і сіл України», ми побували у Мельниках. Тоді ж ми дізналися про видатних людей села: актора, режисера і письменника Юрія Тупицького, поетесу і народну цілительку Ніну Лось, актора і режисера Володимира Артеменка. ... Читати далі »

Переглядів: 280 | Додав: Joy | Дата: 28.08.2015 | Коментарі (0)

Вперше у Городищі я побував 10 червня 1978 року, коли приїжджав до своєї дівчини. Це була і екскурсія і побачення водночас. А оскільки закохані за часом не слідкують, то прийшлося того ж вечора познайомитися із майбутнньою тещею і тестем. Відтоді на Городищині я бував щоліта. Садиба батьків дружини стала справжньою другою домівкою. За 33 роки я багато раз мав можливість милуватися цим краєм, вивчати його історію, природу, фольклор тощо. Городищенський район обходив, об’їздив вздовж і поперек не один раз. Побував майже у всіх населених пунктах краю. Збираю і записую топоніміку Городищини, перекази і бувальщини, спогади дітей війни, розповіді про видатних людей та цікаві долі пересічних громадян.
На жаль, останні 4 роки я маю змогу приїздити лише на 5 днів. Дякую колишньому директору Городищенського ПТУ-14 Анатолію Лисенку за можливість зупинятися у їхньому гуртожитку. А оскільки час обмежений намагаюся максимально його використати для поїздок, спілкування, нових знайомств ... Читати далі »

Переглядів: 381 | Додав: nicos | Дата: 21.08.2015 | Коментарі (1)

Цього тижня, з понеділка по п’ятницю, вже традиційно, під час літньої відпустки, побував у Києві. Зупинився у сина і щодня «активно відпочивав»: відвідував родичів, зустрічався із знайомими, однокурсниками, вів краєзнавчі пошуки. Щороку я буваю у Центральній історичній бібліотеці (на території Києво-Печерської лаври) та у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ) (на території Софіївського собору). Цьогоріч географія моїх досліджень значно розширилася і я вперше побував (і попрацював) в Цетральному державному архіві громадських обєднань України (ЦДАГО), що біля метро «Печерська»; у Центральному державному історичному архіві України (ЦДІА), що на Соломенці; в Центральному архіві СБУ по вул. Золотоворітській. Приємно вразила культура обслуговування в архіві СБУ. Якщо в інших архівах копіювання документу – це платна послуга (41 грн. за кадр!), то в архіві СБУ – безкоштовно. В разі відсутності власного фотоапар ... Читати далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 278 | Додав: Joy | Дата: 18.07.2015 | Коментарі (1)

2 липня був приутній на цікавому краєзнавчому заході в науковій бібліотеці ЧНУ ім. Богдана Хмельницького – нагородженні лауреатів премії ім. Михайла Максимовича за 2014 рік. Нещодавно сама бібліотека отримала ім’я Михайла Максимовича, то ж символічно (і так буде далі), що премію ім. М. Максимовича вручають в університетській науковій бібліотеці ім. М. Максимовича. Премія започаткована у 1994 році. Спочатку мала статус літературно-краєзнавчої, а з 2001 року, за пропозицією обласної спілки краєзнавців, нагорода вручається лише за краєзнавчі дослідження. З 2006 року ще й у двох номінаціях: індивідуальній та колективній. Цьогоріч лауреатами премії стали: в номінації окремий автор – Борщ Микола Іванович за працю «З вершин славетних черкащан. Краєзнавчі нариси, вірші, поеми» та в номінації авторський колектив – Кукса Надія Василівна і Діденко Яніна Леонідівна за працю «Чигиринщина в подорожніх нотатках відомих особистостей ХІХ – І половини Х ... Читати далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 294 | Додав: Joy | Дата: 03.07.2015 | Коментарі (0)

Вже 9 років я і мої пошуковці, учасники гуртка «Історики-краєзнавці» ЦТКЕСУМ, беремо участь у Всеукраїнській історико-географічній експедиції «Історія міст і сіл України». За цей час здійснили краєзнавчі експедиції до сіл Чаплинка і Боярка Лисянського району, с. Мельники Чорнобаївського та Лозівок Черкаського районів. А останні 6 років активно (і результативно!) досліджуємо населені пункти Городищини. Побували у Хлистунівці, Старосіллі, Вільшані, Млієві, Зеленій Діброві, Валяві. Цьогоріч вирішили не зраджувати традицію і теж вирушити на Городищину.

17 червня невеликим «краєзнавчим десантом» відвідали с. В’язівок. Це село має давню і славну історію. За легендами відоме з ХІІІ ст., а в писемних джерелах згадується з ХVІІ ст. В наступні віки його мешканці постійно вели боротьбу проти іноземних поневолювачів та соціального гніту. Плануємо акцентувати на цьому увагу і назвати нашу майбутню роботу «В’язівок у вічній борні» ... Читати далі »

Переглядів: 332 | Додав: Joy | Дата: 18.06.2015 | Коментарі (4)

Цікаво і пізнавально проходила навчально-наукова практика в учнів 10-Ф класу. Разом із своїм класним керівником Журило Іриною Михайлівною діти побували з візитом у спеціалізованій школі №28, відвідали планетарій та ряд музеїв. Минулого вівторка до цієї практики долучився і я. Як їхній вчитель історії та краєзнавець (до того ж один із співавторів текстів інформаційних дошок!) я провів екскурсію за маршрутом «Старе місто Черкаси». Від міськвиконкому і стели на честь автора плану забудови міста В. Гесте ми пройшлися центральною частиною Черкас по вулицях: бульвар Шевченка – Кірова – Хрещатик – Байди-Вишневецького – Хрещатик із завершенням маршруту біля Палацу одружень. Учні з цікавістю прослухали розповідь про життя черкасців ХІХ – поч. ХХ ст., про історію окремих будівель і пам’ятників. Хотілося б вірити, що все почуте не забудеться, а отримана інформація ще згодиться в майбутньому.


... Читати далі »

Переглядів: 311 | Додав: Joy | Дата: 12.06.2015 | Коментарі (0)

Минулої суботи делегація нашої школи (в складі вчителів та їх близьких родичів) побувала з візитом у с. Боровиця Чигиринського району. Спонсором цієї поїздки виступили депутат Черкаської міської ради Мкртчян Араїк Рафікович та Нетовкіна Наталія Володимирівна. Як голова профкому школи я був одним із організаторів поїздки в трудовому колективі та гідом під час самої подорожі. По маршруту від Черкас до Боровиці я розповідав колегам про населені пункти, які ми проїжджали, зокрема, про походження топонімів: Червона Слобода, Леськи, Худяки, Чернявка, Худоліївка, Трушівці та Боровиця.

В селі нас радо зустрів директор місцевої школи Віктор Наконечнюк. Він показав нам подвір’я, спортзал та саму школу. Доволі гарну, як для села. Від колективу ми подарували школі стенд «Боже, Україну бережи» із колекцією ляльок-мотанок, а я особисто – свою книгу «Цікава топоніміка Черкащини». Між нашими навчальними закладами було укладено угоду про співпрацю. Да ... Читати далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 302 | Додав: Joy | Дата: 11.06.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 »