Головна » 2015 » Червень » 18 » ПОДОРОЖ ДО В'ЯЗІВКА
21:45
ПОДОРОЖ ДО В'ЯЗІВКА

Вже 9 років я і мої пошуковці, учасники гуртка «Історики-краєзнавці» ЦТКЕСУМ, беремо участь у Всеукраїнській історико-географічній експедиції «Історія міст і сіл України». За цей час здійснили краєзнавчі експедиції до сіл Чаплинка і Боярка Лисянського району, с. Мельники Чорнобаївського та Лозівок Черкаського районів. А останні 6 років активно (і результативно!) досліджуємо населені пункти Городищини. Побували у Хлистунівці, Старосіллі, Вільшані, Млієві, Зеленій Діброві, Валяві. Цьогоріч вирішили не зраджувати традицію і теж вирушити на Городищину.

17 червня невеликим «краєзнавчим десантом» відвідали с. В’язівок. Це село має давню і славну історію. За легендами відоме з ХІІІ ст., а в писемних джерелах згадується з ХVІІ ст. В наступні віки його мешканці постійно вели боротьбу проти іноземних поневолювачів та соціального гніту. Плануємо акцентувати на цьому увагу і назвати нашу майбутню роботу «В’язівок у вічній борні».

Нашу експедицію гостинно прийняла сільський голова  Наталія Шабадаш. Під час екскурсії ми побували біля будівлі колишнього водяного млина поч. ХХ ст., мальовничих ставів, відвідали загальноосвітню школу, Будинок культури, бібліотеку, дитячий садок «Пролісок», дерев’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці сер. ХІХ ст., побачили пам’ятники та пам’ятні знаки села. Поспілкувалися з найстарішою жителькою села Мотрею Семирягою, 1919 р.н.., директором СЦКД Василем Огілько, бібліотекарем Світланою Мірошник, священиком о. Михайлом.

Я особисто у селі був не один раз, але теж дещо бачив вперше. І мене й дітей приємно вразили чисті і гарні стави, асфальтовані (навіть на околицях!) вулиці, привітні й доброзичливі жителі, тренажерний майданчик біля школи (з асфальтом і під покриттям), дитячий садочок після ремонту тощо. А ще ми помітили як шанують і поважають люди свого керівника – голову сільради. Адже саме завдяки її заповзяттю, ініціативі, досвіду село має сучасні здобутки в соціальній сфері. Вдячні ми були і за смачний обід, яким нас почастували у фермерському господарстві «В’язівське». Незважаючи на примхи погоди поїздка була вдалою і цікавою.


Переглядів: 333 | Додав: Joy | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 4
avatar
0
1 stretiak • 22:48, 19.06.2015
Здорово! В школьное время в младших классах каждое лето ездил в Вязовок! Природа замечательная, речка Ольшанка почти всегда радовала хорошей рыбалкой.
avatar
0
2 Володимир Пеляк • 13:58, 21.06.2015
Вітаю черкаських учнів та невтомного краєзнавця-пошуківця Миколу Миколайовича на тепер вже рідній в'язівській землі! Раді, що Ваш колектив взявся за наше село. Також радію з того, що черкаські діти, завдяки М.М., мають змогу бачити та досліджувати рідні краї, побувати у сільській місцевості та доторкнутися до скарбів народної культури, історії, менталітету та відчути українську дійсність. Працюєте професійно) Побували у всіх важливих місцях. Ціково буде прочитати Вашу роботу про наше село. Так як роботи М.М. та його вихованців завжди науково виважені, достовірні та логічні у викладі. Нажаль часто інші краєзнавчі матеріали подаються в соц. мережах та пресі недопрацьованими, виконані з поспіхом. Тому чекаємо на Ваш результат! Чи не думаєте приїхати з учнями в "непоказний" Дирдин?
avatar
0
3 nicos • 22:01, 21.06.2015
Дякую Володимир Антонович! Робота повинна бути готова на 15.03.2016 р., так що часу ще достатньо. А в запасі у нас ще Петропавлівка, Вербівка, Журавка, Дирдин - є куди їхати. Час покаже.
avatar
0
4 312dano312 • 20:56, 23.06.2015
Чудова робота, так тримати!
avatar