Ще 14–15 лютого в приміщенні ЧНУ ім. Б. Хмельницького в черговий раз виконував приємні для себе обов’язки члена журі ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (МАН). Моїми колегами по журі в секції «Історичне краєзнавство» вже традиційно були професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького, кандидат історичних наук Василь Миколайович Мельниченко та професор ЧДТУ, доктор історичних наук Валентин Миколайович Лазуренко.

Цей конкурс виявляє кращих юних науковців і дослідників серед учнів 9-11 класів в різних наукових напрямках і секціях. Цього року учасниками обласного етапу були троє учнів нашої школи, членів ШНТ «Еврика», переможців міського туру. Серед них і мій вихованець – Дудченко Олександр, який представляв роботу «Краєзнавчими стежками Івана Гуріненка».

Вже не вперше наша секція була найбільш представницька – 26 робіт (!) Її учасниками стали учні з 18 на ... Читати далі »

Переглядів: 316 | Додав: Joy | Дата: 24.03.2015 | Коментарі (0)

Нещодавно на черговій нараді з планування в ЦТКЕСУМ директор Центру туризму М.П. Басай вручив мені диплом переможця (І місце) обласного конкурсу мметодичних метеріалів туристсько-краєзнавчої тематики за роботу «Тарас Шевченко у власних назвах рідного краю». Нагорода «шукала» мене більш ніж півроку. Отака у нас оперативність! Проте я не дивуюсь оскільки були прецеденти, коли грамоти вручалися із запізненням більше року. Головне, що роботу помітили і оцінили. Планую цей матеріал доопрацювати і видати окремою книжкою. Вважаю він буде в нагоді вчителям шкіл та керівникам гуртків. Потрібен спонсор, який би допоміг реалізувати цей задум.

Переглядів: 241 | Додав: Joy | Дата: 20.03.2015 | Коментарі (0)

12 лютого 2015 року разом членами гуртків «Юні туристи-краєзнавці» та «Історики-краєзнавці» ЦТКЕСУМ (учнями 5-В та 10-Ф класів нашої школи) та вихованцями інших гуртків Центру туризму, вже вдруге, побував на екскурсії до військового містечка Оршанець. Це своєрідний анклав Черкас оскілько територіально знаходиться за 17 км від обласного центру, але адміністративно підпорядкований Соснівському району міста. Тут діє Черкаська ЗОШ №36. В Оршанці знаходиться навчальний центр державної прикордонної служби України, а його випускники, з перших днів АТО, із зброєю в руках захищають кордони нашої держави. Влітку минулого року на Донеччині загинув попередній керівник центру генерал-майор Ігор Момот. Нещодавно на території центру йому встановлено бюст. І це не єдина втрата оршанецьких прикордонників.
Разом з дітьми я побував у мультимедійному тирі, де майбутні прикордонники удосконалють навички стрільби; спортивному залі, де їх вчать прийомам боротьби і протидії злочинцям; гуртожитку, де жи ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 431 | Додав: Микола_Миколайович | Дата: 16.02.2015 | Коментарі (0)

З 16 січня по 1лютого 2015 року в приміщенні обласного художнього музею проходив, за словами нашого мера Сергія Одарича, «унікальний для України проект» – фотовиставка «День-2014». Експозиція містила близько 200 світлин з числа переможців XVI Міжнародного Фотоконкурсу газети «День» 2014 року. Вони обрані з понад 2 тис. фоторобіт, надісланих з усіх куточків України як фотографами-професіоналами, так і фотолюбителями в номінаціях «Події», «Особистості», «Український світ», «Життя як воно є», «Світ очима дітей» та в окремій номінації від міжнародної організації ПРООН «Будуємо нову країну разом».
Подібні заходи не так часто бувають у нашому місті. Тим паче з безкоштовним відвідуванням! Тож я побував на цій виставці двічі: 17 січня з учнями 5-В класу, членами гуртка «Юні туристи-краєзнавці» та 25 січня особисто. Виставка дійсно була унікальною. Кращі роботи конкурсу – це своєрідний фотолітопис України минулого року. Він дає емоційний образ українців різних національностей і віри, пал ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 277 | Додав: nicos | Дата: 01.02.2015 | Коментарі (0)

21 січня 2015 року у читальному залі Городищенської районної бібліотеки відбувся краєзнавчий захід, на якому громадськості міста і району було презентовано чергове видання городищенських краєзнавців – книжку «Легенди і перекази Городищини». Матеріали фольклорної збірки підготували працівники бібліотек району. На запрошення упорядника видання Т.М. Горідько до цього проекту був залучений і я, надіславши ряд переказів і легенд, в т.ч. і власноруч записаних від старожилів району. Вміщені в книзі легенди та перекази розповідають про важливі події в історії Городищини, життя і вчинки земляків, окремі населені пункти краю та походження їх назв. Видання присвячене пам’яті відомого подвижника краєзнавства Івана Петровича Гуріненка (1944–2000).
Символічно, що з презентацією книги співпала ще одна подія – утворення районного осередку Національної спілки краєзнавців України. У цей день квитки членів професійної творчої спілки отримали В.Г. Чос, О.І. Осипенко, Т.М. Горідько, які проводять ак ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 296 | Додав: nicos | Дата: 31.01.2015 | Коментарі (1)

Екскурсія до дня визволення м. Черкаси

Напередодні 14 грудня 2014 року і 71-ї річниці визволення міста Черкаси від німецько-фашистських загарбників Центр туризму організував автобусну екскурсію за краєзнавчим маршрутом „Визволення м. Черкас у 1943 році”. Цей туристсько-краєзнавчий маршрут я розробив ще у 2005 році і вже не раз школярі Черкас, учасники гуртків ЦТКЕСУМ, були його екскурсантами.
Цього року, разом з керівниками гуртків, було 50 учасників. Як автор і гід-екскурсовод я розповів присутнім про трагедію Дніпровського десанту, форсування Дніпра, початок Черкаської операції, чотири штурми міста, про героїв-визволителів. Ми побували у Дахнівці, Соснівці, парку Перемога, на залізничному вокзалі, в центрі міста і закінчили маршрут на площі Слави та меморіальному комплексі Пагорб Слави. Діти й дорослі почули розповідь про ті героїчні події, побачили пам’ятки і пам’ятні місця, що знаходяться в межах обласного центру і пов’язані з подіями Черкаської наступальної опе ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 304 | Додав: nicos | Дата: 19.12.2014 | Коментарі (1)

Прес-конференція до ювілею краєзнавців

Напередодні 25-річчя створення Черкаської обласної організації Всеукраїнської (нині – Національної) спілки краєзнавців України в редакції газети «Нова Доба» відбулася «ювілейна» прес-конференція. Серед запрошених були: голова обласної організації НСКУ, професор Черкаського Національного університету ім. Б. Хмельницького Василь Мельниченко, заступник голови обласної організації НСКУ, професор, проректор Черкаського державного технологічного інституту Валентин Лазуренко, директор наукової бібліотеки ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доцент Григорій Голиш, старший науковий співробітник Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», лауреат обласної краєзнавчої премії ім. М. Максимовича 2014 р. Надія Кукса та я, вчитель історії та правознавства Черкаської загальноосвітньої школи №32.
Гості розповіли журналістам про актуальні аспекти діяльності Спілки та її регіональних відділень, поділилися своїми успіхами, продемонстрували оста ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 294 | Додав: Микола_Миколайович | Дата: 04.12.2014 | Коментарі (0)

На конкурсі «Вчитель року-2015»

 

Цього року, на прохання адміністрації, я взяв участь у Всеукраїнському конкурсі «Вчитель року-2015» як вчитель правознавства.  Спочатку був шкільний тур, а далі, як представник школи, змагався вже на відбірковому І (міському) турі конкурсу. Треба було представити про себе інформаційну картку, портретне і сюжетні фото, відеоролік-самопрезентацію (до 1 хв.), відеоролік-представлення власної педагогічної ідеї (до 5 хв.), створити й наповнити власний педагогічний сайт чи блог (!), пройти тестування з педагогіки, психології та по предмету, а також дати відкритий урок в чужій школі з чужими дітьми. Дякую, що мені допомогли в цій справі одинадцятикласник Задворний Ростислав, як відеооператор і режисер роликів, заступник директора Яхненко Ольга Вікторівна та вчитель технічної праці Антіпов Володимир Олександрович, за їх озвучення; син Сергій та випускник школи Л ... Читати далі »

Переглядів: 777 | Додав: Joy | Дата: 21.11.2014 | Коментарі (11)

Про Черкаси для гостей із Слов’янська

 

Вже не вперше, на запрошення Департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому, я виконував роль гіда-екскурсовода для гостей нашого міста. Цього разу, з 13 по 15 жовтня 2014 року, в Черкасах перебувала делегація з м. Слов’янськ, який тривалий час був найгарячішим місцем в зоні АТО. Гостями обласного центру стали 33 учні та 7 викладачів зі Слов’янської школи № 15. Це найкращі представники школи – переможці різноманітних конкурсів та олімпіад, учні 4-х та 11-х класів. 

Для них була передбачена цікава і змістовна культурна програма: відвідини Холодного Яру, Чигирина, Звенигородщини, Канева. В перший день гості побували у наших сусідів – Черкаської спеціалізованої ЗОШ №28, відвідали зоопарк, ознайомилися з Черкассами, побували у спеціалізованій школі-ліцеї №17. А знайомив з Черкасами їх я.

До початку зустрічі було цікаво: які вони &ndas ... Читати далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 265 | Додав: Joy | Дата: 12.11.2014 | Коментарі (0)

Подарунки зі Львова

 

Під час перебування у Львові і діти переможці та їхні наукові керівники отримали в подарунок два видання: 1) традиційний збірник кращих робіт учасників конкурсу «Мій рідний край-2014» (700 с.); 2) другий випуск «Шевченкіани» (роботи надіслані до однойменної номінації). Окрім того на кожну область були виділені додаткові книги від львівських видавництв. Це був 4-х томник Юрія Липи. Мої колеги Ірина Брогаренко зі Шполи та Надія Слюсар з Шевченкового запропонували взяти їх мені. Один із презентів передала мені для Черкас і Ліна Глухівська – сестра нашого земляка сліпого поета і есперантиста Миколи Красюка. Тож повертався додому не з пустими руками.

По мірі можливостей, я люблю робити подарунки тож розподілив їх наступним чином. Один екземпляр «Шевченкіани» та рельєфний портрет Т.Г. Шевченка з художнього скла (із особистих речей М. Красюка) пер ... Читати далі »

Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 458 | Додав: Joy | Дата: 11.11.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 »