Лише нещодавно Василь Мельниченко, як один із авторів-упорядників, передав мені нову книгу «Украдене дитинство: діти і підлітки Черкащини в роки Другої світової війни: збірник наукових статей, документів, матеріалів і спогадів». Збірник вийшов у видавництві «Вертикаль», видавець С.Г. Кандич. Серед авторів наукових статей викладачі ЧНУ ім. Б. Хмельницького Григорій Голиш, Лариса Лисиця, директор обласного архіву Тетяна Клименко, вчитель історії Шполянської ЗОШ №1 Віктор Шевчук у співавторстві з своїм учнем Віталієм Ковтюхом. Документи, матеріали і спогади подані з державних архівів та особистих архівів краєзнавців. Їх надали науковці, вчителі та учні: Анжела Іржавська; Михайло Лаврега, Василь Свиденко; Роман Нищук. Всього 11 авторів і один із них я. Мої матеріали – це десять спогадів дітей війни, які я записав і підготував до друку ще у 2012 році. Тоді вони були частиною самвидавного видання «Це голос наш…Спогади дітей війни ... Читати далі »

Переглядів: 239 | Додав: Joy | Дата: 13.04.2016 | Коментарі (1)

В минулу п’ятницю, вперше за багато років, мав офіційне звільнення від уроків, як учасник Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття». Ця дводенна конференція відбувалася на базі Черкаського обласного Центру роботи з обдарованими дітьми. Її співорганізаторами виступили управління освіти і науки облдержадміністрації та Черкаський обласний Центр туризму, краєзнавства і екскурсії учнівської молоді (ЧОЦТКЕУМ) за сприяння Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

У заході взяли участь делегації з 12 областей України та пошуковці 15 районів і 4 міст Черкащини. Географія учасників охопила майже всі куточки України, адже серед делегацій були учні та їхні керівники із Сумської (Північ), Миколаївської (Південь), Закарпатської (Захід), Донецької (Схід) та ін. областей. Загальна кількість учасників більше 90 осіб.

На відкритті та пленарному засіданні я був почесним г ... Читати далі »

Переглядів: 305 | Додав: Joy | Дата: 29.03.2016 | Коментарі (0)

15 лютого в приміщенні ЧНУ ім. Б. Хмельницького в черговий раз виконував приємні для себе обов’язки члена журі ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (МАН). Моїми колегами по журі в секції «Історичне краєзнавство» вже традиційно були професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького, кандидат історичних наук Василь Мельниченко та професор ЧДТУ, доктор історичних наук Валентин Лазуренко.

Цього року учасниками обласного етапу були двоє учнів нашої школи, членів ШНТ «Еврика», переможців міського туру. Серед них і мій вихованець – Дудченко Олександр, який представляв роботу «Становлення та розвиток кіномережі на Черкащині у першій половині ХХ ст.».

Вже не вперше наша секція була найбільш представницька – 20 робіт. Її учасниками стали учні з 13 населених пунктів області. Тематика досліджень юних краєзнавців доволі широка: історія окремих підприємств і закладів, істори ... Читати далі »

Переглядів: 288 | Додав: Joy | Дата: 16.02.2016 | Коментарі (1)

9 грудня, як член обкому Профспілки працівників освіти та науки України і голова профспілкової організації Черкаської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №32, був учасником ІІ пленуму обкому за темою: «Про підсумки роботи VIII з’їзду Профспілки працівників освіти і науки України та завдання профспілкових організацій області щодо виконання його рішень».

Наприкінці заходу, після виступу голови обкому О.Д. Жалдак та інших виступаючих, відбулося нагородження окремих делегатів пленуму гамотами і дипломами з нагоди ювілеїв, перемог у конкурсах тощо. Одна з них дісталася й мені. Це диплом від тижневика «Освіта» за цикл моїх публікацій про ветеранів педагогічної праці на сторінках даного видання у 2014 році. До речі, моє співробітництво з тижневиком триває й нині. А за нагороду вдячний! Доволі оригінальне і незвичне вшанування моїх творчих пошуків.

... Читати далі »

Переглядів: 279 | Додав: Joy | Дата: 14.12.2015 | Коментарі (0)

24 – 25 листопада 2015 року мої вихованці, учні 11-М класу Хижняк Іван та Коваль Денис, побували у місті Києві на Всеукраїнській  конференції за темою: „Історико-географічна експедиція „Історія міст і сіл України”: підсумки та досягнення”. Захід був організований Міністерством освіти і науки України, Українським державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді у партнерстві з Національною спілкою краєзнавців України та Українським  географічним товариством. Він анонсувався як збір переможців Всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України», яка тривала з 2005 по 2015 роки. Всі ці 10 років мої гуртківці були учасниками експедиції і нами було підготовлено 10 пошукових робіт в номінації «Нарис-опис». Майже всі з них ставали переможцями обласного етапу, а 6 останніх – ще й республіканського! Найвдалішою була робота про Мліїв – в десятці кращих робіт України вона за рейтингом ... Читати далі »

Переглядів: 403 | Додав: Joy | Дата: 30.11.2015 | Коментарі (0)

В суботу, не зважаючи на негоду та за сприяння директора ЦТКЕСУМ Миколи Петровича Басая, ще раз побував в с. Валява на Городищині. Перед поїздкою, із групи «Валявці – єднаймося!», що на сайті «Одноклассники», дізнався про те, що ще влітку в селі почав діяти музей історії с. Валява. Правда інформація про цю подію не була подана в ЗМІ і сам факт доброї справи залишився непоміченим. А дарма! Такі заходи треба рекламувати і ставити в приклад, адже не так часто в районі відкриваються нові музеї.

Тож першою справою у селі були відвідини музею, який розміщений у двох кімнатах другого поверху СЦКМ ім. Д.В. Лисенка. Моїм гідом-екскурсоводом була завідувач музею і головний його організатор Галина Пантелеймонівна Гайдай. Саме завдяки її ентузіазму, наполегливості і відбувся цей музей. Вона зуміла добитися виділення приміщення та зацікавити задуманим сільську громаду. При підтримці багатьох мешканців музей має нині численні експонати. І на кожному з них вка ... Читати далі »

Переглядів: 400 | Додав: Joy | Дата: 25.11.2015 | Коментарі (3)

На черговій нараді в ЦТКЕСУМ отримав з рук директора закладу нову нагороду "Подяку міського голови". Власне я її міг отримати ще місяць тому у філармонії на урочистих зборах і концерті до Дня вчителя але тоді була "накладка". Ми з колективом традиційно відзначали своє професійне свято на базі "Юних моряків". І як завжди з ухою, кашею, активним відпочинком на березі Дніпра. Як голова профкому я організовував цей захід. Пройшов він доволі масово і цікаво!

Щодо нагороди - хай із запізненням, але приємно, що мій педагогічний і краєзнавчий внесок відзначено і на міському рівні!

Переглядів: 280 | Додав: Joy | Дата: 06.11.2015 | Коментарі (0)

28 жовтня 2015 року, в день 71-ї роковини з дня визволення України від нацистських загарбників, знову побував у  Городищі. Цього разу на краєзнавчому заході – презентації книги «Гірка правда остарбайтерів». Захід проходив у Городищенському музеї С.С. Гулака-Артемовського, де всіх гостей радо зустрічав директор музею Олександр Щепак та його колеги. Ведучими презентації були працівники Городищенської районної бібліотеки ім. В. Симиренка. Я особисто був назаході в трьох «номінаціях»: 1) почесний гість; 2) член правління обласної організації НСКУ; 3) член редакційної колегії презентованої книги.

Нову краєзнавчу збірку склали свідчення остарбайтерів та в’язнів концтаборів – жителів Городищенського району, які були записані журналістами, краєзнавцями, пошуковцями, бібліотекарями. Серед них і шість моїх нарисів. Укладачем та ідейним натхненником збірки  вже традиційно виступила член НСКУ Тетяна Горідько. Видання побачило світ за с ... Читати далі »

Переглядів: 319 | Додав: Joy | Дата: 29.10.2015 | Коментарі (2)

     16 жовтня 2015 року, як педагог і краєзнавець, був почесним гостем та доповідачем пленарного засідання Шостої науково-краєзнавчої конференції «Залізнякові читання», яка відбулася у Медведівській ЗОШ І – ІІІ ступенів ім. М. Залізняка на Чигиринщині. Проводиться конференція щорічно з 2009 року (за виключенням 2014). На попередні дві конференції я надсилав доповіді, а особисто, на самому заході, був вперше.

      Приємно здивувала її локальність, простота і щирість учасників. Конференція «Залізнякові читання» по своєму унікальна. По перше, місцем проведення, адже це звичайна сільська школа, що знаходиться в серці Холодного Яру – місцевості, яка оповита легендами про Коліївщину та Холодноярську республіку. По друге, складом учасників, серед яких можуть бути діти і дорослі (учні, студенти, краєзнавці, науковці). Ініціаторами конференції вже традиційно виступили директор Медведівської ЗОШ І – ІІ ... Читати далі »

Переглядів: 457 | Додав: Joy | Дата: 21.10.2015 | Коментарі (0)

Більше десяти років мої вихованці брали участь у Всеукраїнській історико-географічній експедиції «Історія міст і сіл України» за напрямком «Нарис-опис». Майже щороку наші роботи ставали переможцями обласного, а в останні роки – Всеукраїнського етапу. На жаль, цьогорічні підсумки останні. Експедиція завершена. Тож залишається лише порадіти, що наша минулорічна робота «Валява – село «Урожайне» теж отримала відзнаки. Цей конкурс ми завершили на достойному рівні! Надалі – будемо чекати нових конкурсів та експедицій. Досвід, запал, бажання подорожувати й досліджувати дає нам надію на нові перемоги!

Переглядів: 298 | Додав: Joy | Дата: 13.10.2015 | Коментарі (1)

« 1 2 3 4 5 6 »