Головна » 2015 » Серпень » 28 » ВІЗИТ У МЕЛЬНИКИ
20:35
ВІЗИТ У МЕЛЬНИКИ

На Черкащині є три села з однаковою назвою Мельники. Походить цей топонім від млинів і мірошників, якими славилися згадані поселення у минулому. Одне з них – старовинне козацьке лівобережне село Мельники колишнього Іркліївського, а нині – Чорнобаївського району. Вперше я про нього дізнався більше у 2008 році, коли вів рубрику «Історичні сторінки» газети «Нова Доба». В редакцію прийшов лист від уродженки цього села Марії Федорівни Кулик (Дриги). Це були спогади про голодомор. Далі була особиста зустріч, запис нових спогадів і бажання побувати безпосередньо у самому селі. Того ж літа, разом із пошуковою групою гуртка «Історики-краєзнавці» ЦТКЕСУМ, в рамках Всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історя міст і сіл України», ми побували у Мельниках. Тоді ж ми дізналися про видатних людей села: актора, режисера і письменника Юрія Тупицького, поетесу і народну цілительку Ніну Лось, актора і режисера Володимира Артеменка. З останнім познайомилися на його родинному подвір’ї. На жаль та зустріч була першою і останньою. В кінці 2008 року талановитого митця нестало.

Наша робота з історії с. Мельники стала початком наступних пошуків і нових робіт. Це була робота «Відголосок трагедії. Спогади про голодомор та сталінські репресії в с. Мельники» та ряд робіт про Володимира Артеменка.

Тому було дуже приємно ще раз (вже вп’яте) побувати у цьому селі. Мельники, як завжди чисті, охайні, особливо в центрі. Місцева влада та спонсори піклуються про його благоустрій та розбудову.

Цього разу знову зустівся з Юрієм Тупицьким, Марією Артеменко (вдовою режисера), Ніною Лось та Марією Кулик. Під час спілкування записав нові спогади та взяв для обласної бібліотеки нові книги Ю. Тупицького і Н. Лось. А ще повертався з невеликим презентом – червоними, пахучими яблуками із садка Артеменків та стиглим (4 кг) кавуном з городу Марії Федорівни.

Добре, коли у людини є місце, де своєю працею здобуваєш дари природи, де можеш відпочити душою і тілом...

З Володимиром Артеменком та Марією Кулик. Фото з експедиції 2008 р.

З Ніною Лось. Фото з експедиції 2011 р.

З Юрієм Тупицьким. Фото з експедиції 2011 р.

В центрі біля Вознесенської церкви. Фото 2015 р.

Переглядів: 282 | Додав: Joy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar