Сьогодні, на запрошення Т.М. Нераденко та за листом Департамету освіти та гуманітарної політики міськвиконкому, був на урочистому заході відкриття Всеукраїнського семінару-практикуму керівників, методистів наукових відділень історії МАН України «Формування історичної свідомості дітей та молоді засобами науково-дослідницької діяльності», який 3-5 червня 2015 року буде проводитися на базі Черкаського обласного центру роботи з обдарованими дітьми (сучасна назва обласного відділення МАН). На відкритті були гості з Києва та інших обласних центрів України, а також запрошені – кращі наукові керівники МАН з різних куточків Черкащини.

Останні були відзначені Почесними грамотами Управління освіти облдержадміністрації та Подяками Національного центру «Мала академія наук України». Приємно, що такою подякою було відзначено і мій внесок у справу розвитку, навчання і виховання обдарованих учнів МАН. Її мені вручив директор НЦ МАН України Оксен Лісовий.

... Читати далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 351 | Додав: Joy | Дата: 03.06.2015 | Коментарі (0)

Проект «Інтелект року», який започаткував ще три роки тому народний депутат України Володимир Зубик діє й цьогоріч. Ним відзначаються учні шкіл трьох районів та м. Черкас (195 виборчий округ), які стали переможцями обласних олімпіад та конкурсу-захисту МАН. Матеріальну винагороду отримують й вчителі-предметники, чиї вихованці стали переможцями. У нашій школі на святі останнього дзвоника від імені В. Зубика такі «премії» отримали 7 учнів та 5 вчителів. Сартифікат та грошову винагороду вже вдруге отримав мій учень Дудченко Олександр і я як його вчитель і науковий керівник! Сума благодійної допомоги для учнів складала 2 тис. грн., а для вчителів – 1 тис. грн. (!) Дякуємо нашому депутатові за таку підтримку! Наші старання й зусилля тепер гідно пошановані!

Переглядів: 288 | Додав: Joy | Дата: 01.06.2015 | Коментарі (0)

Окрім власної сторінки «Краєзнавство від Миколи Щербини» на сайті: http://horodysche.org.ua/, де з 2009 року виставлено майже 80 (!) моїх краєзнавчих матеріалів я вже чотири роки плідно співпрацюю із сайтом Черкаської обласної організації НСКУ «Краєзнавство Черкащини» http://www.nsku.ck.ua/. Адміністратором сайту є голова обласної організації НСКУ, кандидат історичних наук, викладач ЧНУ ім. Б. Хмельницького В.М. Мельниченко. Нещодавно він розмістив замітку: «На сайті «Краєзнавча Черкащина» 300-тисячний відвідувач». Аналізуючи роботу сайту за минулі роки Василь Мельниченко називає чотирьох постійних дописувачів, чиї матеріали мають найбільшу кількість відвідувань і є «хітами» сайту. Приємно, що першими йдуть два моїх матеріали: «Топонімічні легенди і перекази Черкащини» та «Черкащина в описах іноземців ХV – ХVІІІ ст.». Перший із них має понад 13 тис. переглядів (!) Добавлю, що загалом на сайті р ... Читати далі »

Переглядів: 491 | Додав: Joy | Дата: 29.05.2015 | Коментарі (0)

Вже декілька років я і троє моїх колег, вчителів історії нашої школи, беремо участь у Міжнародному учнівському конкурсі юних істориків «Лелека». Цього разу в ньому взяло участь 72 любителі історії – учні 5-х – 11-х класів. Із них 28 стали переможцями! 26 травня в школі відбувся захід по вшануванню всіх учасників конкурсу. Приємно, що із 22 моїх учасників 8 мають нагороди (це 28% від всіх переможців). Зокрема, диплом «Золотого лелеки» отримав учень Черевко Руслан (5-Б); дипломи «Срібного лелеки» отримали учні Голець Софія, Зима Ілля (5-Б) та Дудченко Олександр (10-М) і дипломи «Бронзового лелеки» учні Каплій Тетяна, Костюк Анастасія, Микульчина Руслана (5-Б), Самсоненко Іван (5-В). Дякую «Лелеці» за нагороди, а своїм учням за відмінні і добрі знання з історії! Хай їм щастить і в інших конкурсах!

Переглядів: 305 | Додав: Joy | Дата: 29.05.2015 | Коментарі (2)

Ще 28 листопада 2013 року відбулася Сьома науково-краєзнавча конференція «Черкащина в контексті історії України», присвячена 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка та 60-річчю утворення Черкаської області. Я був учасником майже всіх попередніх конференцій (за виключенням Уманської, регіональної) і на Сьомій теж виступав з доповіддю «Відзначення 150-річчя від дня народження Т.Г. Шеченка на шпальтах газети «Черкаська правда», присвячену висвітленню ювілею Т.Г. Шевченка на сторінках обласної газети у 1963-1964 роках. І ось нарешті у видавництві «Вертикаль» вийшли друком матеріали конференції. Цього разу у вигляді двотомника (двох частин) відповідно до двох тематичних секцій. Частина І має назву «Т.Г. Шевченко і Черкащина» і саме вона містить публікацію моєї доповіді.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 273 | Додав: Микола_Миколайович | Дата: 27.05.2015 | Коментарі (0)

20 травня в нашій школі відбувся вже традиційний звіт директора школи та бал олімпійців. Наша школа звичайна загальноосвітня (не спеціалізована, а тим паче не гімназія, ліцей чи колегіум – хватає в Черкасах і таких) проте в щорічних рейтингах за підсумками міського етапу олімпіад та МАН ми вже давно у першій десятці! Минулого року були на ІХ місці, а цьогоріч вийшли на ІІ (!!!) Це доволі висока планка, яку треба підтримувати в майбутньому.

В цьому результаті є й моя заслуга, як вчителя, що підготував переможця олімпіади з історії та наукового керівника переможця міського етапу МАН. В урочистій обстановці, на сцені актової зали, дітям та вчителям були вручені нагороди. Учням грамоти і невеликі «премії» (200 грн. від депутата міської ради А.Р. Мктрчяна), а вчителям – квіти і грамоти. Свято завершив невеликий концерт.

 

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 284 | Додав: Joy | Дата: 22.05.2015 | Коментарі (0)

На днях зателефонував мій добрий знайомий (а ще спонсор і видавець) Борис Кушнір і повідомив добру новину: їхнє видавництво «Карпати» приймало участь у Міжнародній виставці-ярмарку та літературному фестивалі «Світ книги Прага», що проходили 14-17 травня в столиці Чехії. Гостями ярмарку були видавництва понад 30 держав світу. Україну представляли 5 видавництв і одне із них – це ужгородські «Карпати». Саме там у 2012 році побачила світ моя перша офіційна книга «Цікава топоніміка Черкащини». Вона вже була в експозиції ХІХ Форуму видавців у Львові у 2013 р., а тепер побувала ще й за кордоном! Приємно і почесно! Велика подяка Борису Григоровичу, що включив мій скромний доробок до проспекту видавництва. Хай про наш край знають і у близькому зарубіжжі.

Переглядів: 279 | Додав: Микола_Миколайович | Дата: 20.05.2015 | Коментарі (2)

Цьогоріч святкування Дня Перемоги відбувалося по новому, не традиційно і проєвропейськи. Головний акцент свята переходить на 8 травня, як День пам’яті і примирення. 9 теж святкували, але більш скромно, без помпезності і мілітаризму. І саме головне – святкували 70-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Термін Велика Вітчизняна відходить в історію.
8 травня у нашій школі був урочистий захід і концерт. Все як завжди, але й по новому. Із шести запрошених гостей 1 справжній (93-річний!) і доволі жвавий ветеран минулої війни; 2 – ветерани Збройних Сил СРСР, воїни-інтернаціоналісти; 3 – бійці АТО (захисник Донецького аеропорту і учасники боїв під Дебальцево). Виступав лише перший, але в кінці згадав своїх наступників, подякував бійцям АТО, потис руку і обняв кожного із них.
9 був з колегами по школі в центрі міста на мітингу до Дня Перемоги. Свято відбувалося на Соборній площі. Коротко і патріотично. За 25 хвилин. Далі міні-парад і хода на Пагорб Слави. Без традиці ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 286 | Додав: nicos | Дата: 12.05.2015 | Коментарі (0)

Вже вдруге, на запрошення Департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому, я виконував роль гіда-екскурсовода для гостей нашого міста із зони АТО. Цього разу, з 23 по 27 березня 2015 року, на запрошення Черкаської ОДА, в Черкасах перебувала делегація з м. Лисичанськ Луганської області, який протягом двох місяців минулого року був під владою сепаратистів ЛНР та місцевих бандформувань, а 24 липня 2014 року – звільнений бійцями Нацгвардії України. Гостями обласного центру стали 25 учнів (більшість із них – 5-й – 6-й клас), четверо педагогів та медсестра з Лисичанської школи № 24 ім. Б. Хмельницького. Цей навчальний заклад був відбудований в серпні 2014 року при допомозі черкащан!

Для гостей була передбачена цікава і змістовна культурна програма. В перший день вони побували у Черкаській гімназії № 9, відвідали зоопарк, ознайомилися з Черкасами. Мені було приємно розказати дітям (і дорослим) про наше славне місто, його історію і сьогодення. Гості про ... Читати далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 280 | Додав: Joy | Дата: 28.03.2015 | Коментарі (0)

Нова нарада в ЦТКЕСУМ порадувала й новими нагородами. Цього разу дипломи Обласного центру туризму і краєзнавства (мені особисто й окремо дітям-гуртківцям) за перемогу в обласному етапі Всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України» за напрямком «Нарис-опис» (робота «Зелена Діброва – село козацьке»). Це була остання робота, яку я готував із вихованцями гуртка «Історики-краєзнавці» вищого рівня, учнями колишнього 11-М класу. Ці діти були в мене в гуртку 7 років (!) з 5 по 11 клас включно. Нині вони студенти, але впевнений, що з приємністю згадують подорожі по Черкащині, на Південний Буг і особливо на Закарпаття. Тричі ми були в цьому чудовому куточку України і ці поїздки були нагородою за перемоги у згаданому конкурсі.


Переглядів: 309 | Додав: Joy | Дата: 24.03.2015 | Коментарі (2)

« 1 2 3 4 5 6 »