Головна » 2016 » Лютий » 16 » ВПЕРШЕ ПЕРШІ
00:31
ВПЕРШЕ ПЕРШІ

15 лютого в приміщенні ЧНУ ім. Б. Хмельницького в черговий раз виконував приємні для себе обов’язки члена журі ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (МАН). Моїми колегами по журі в секції «Історичне краєзнавство» вже традиційно були професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького, кандидат історичних наук Василь Мельниченко та професор ЧДТУ, доктор історичних наук Валентин Лазуренко.

Цього року учасниками обласного етапу були двоє учнів нашої школи, членів ШНТ «Еврика», переможців міського туру. Серед них і мій вихованець – Дудченко Олександр, який представляв роботу «Становлення та розвиток кіномережі на Черкащині у першій половині ХХ ст.».

Вже не вперше наша секція була найбільш представницька – 20 робіт. Її учасниками стали учні з 13 населених пунктів області. Тематика досліджень юних краєзнавців доволі широка: історія окремих підприємств і закладів, історико-краєзнавчі дослідження про видатних уродженців краю, про події воєнного лихоліття, розвиток кіно у нашому краї, про сучасних захисників Вітчизни та інші. Мені особисто найбільш сподобалася робота Пугача Андрія (Кам’янський еколого-економічний ліцей) «Порівняльний аналіз топонімічних назв населених пунктів Кам’янського та Чигиринського районів». Нарешті моя любима тема в краєзнавстві знайшла втілення в МАНівській роботі!

Приємно, що серед робіт обласного етапу було і одна з Городищини. Це дослідження Солощенко Наталії «Ідея утвердження православної віри в Млієві та Городищині з погляду історії та сучасності» (науковий керівник – вчитель історії Мліївської ЗОШ І – ІІІ ст. №1 В.В. Кудіян). В ній використано дослідження Тетяни Курінної та Прокопа й Олега Крижанівських.

В роботі Геращенко Каріни (Боровицька ЗОШ І – ІІІ ст.) «Єврейське населення Черкащини в роки нацистської окупації (1941-1944)» використано мої публікації та фото з чітким посиланням на автора, що теж доволі приємно.

Ще одну роботу з Городищини в секції "Археологія" захищала учениця Савич Аліна з Дирдинської ЗОШ (науковий керівник мій добрий знайомий вчитель геграфії та історії Володимир Пеляк). Для цієї роботи я подавав рецензію. Дівчинка з 8 класу, а контрольну писала за 9-й. Тому й не набрала відповідну кількість балів. Хоча сама робота гарна й на захисті Аліна трималася впевнено. Наш методист по МАН Тетяна Нераденко конкурсантку хвалила і говорила, що з неї буде надалі гарний пошуковець!

Цьогоріч переможцями стали відразу два конкурсанти: Анна Діброва (Смілянський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №3 – колегіум») з чудовою роботою «Історія Смілянського шталагу 345 та єврейського гетто в роки Другої світової війни» та не менш вдала робота мого учня! Я особисто займаюся МАН вже 19 років і за цей час 12 моїх вихованців ставали переможцями обласного етапу із ІІІ та ІІ місцями. А ось першими – ми вперше!

 

Переглядів: 290 | Додав: Joy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 vchos • 14:04, 22.02.2016
Звичайно, побувати в університеті цікаво. А представити там свої роботи ще й почасно! Вітаю школярів та їх педагогів!
avatar