Головна » 2015 » Жовтень » 21 » ПОЇЗДКА У МЕДВЕДІВКУ ТА ІВКІВЦІ
22:02
ПОЇЗДКА У МЕДВЕДІВКУ ТА ІВКІВЦІ

     16 жовтня 2015 року, як педагог і краєзнавець, був почесним гостем та доповідачем пленарного засідання Шостої науково-краєзнавчої конференції «Залізнякові читання», яка відбулася у Медведівській ЗОШ І – ІІІ ступенів ім. М. Залізняка на Чигиринщині. Проводиться конференція щорічно з 2009 року (за виключенням 2014). На попередні дві конференції я надсилав доповіді, а особисто, на самому заході, був вперше.

      Приємно здивувала її локальність, простота і щирість учасників. Конференція «Залізнякові читання» по своєму унікальна. По перше, місцем проведення, адже це звичайна сільська школа, що знаходиться в серці Холодного Яру – місцевості, яка оповита легендами про Коліївщину та Холодноярську республіку. По друге, складом учасників, серед яких можуть бути діти і дорослі (учні, студенти, краєзнавці, науковці). Ініціаторами конференції вже традиційно виступили директор Медведівської ЗОШ І – ІІІ ступенів Казначей Ірина, директор філії «Холодний Яр» НІКЗ «Чигирин» Легоняк Богдан та голова ГО «Молодь за відродження села», кандидат історичних наук, головний розпорядник і «душа» заходу Лавріненко Назар.

        Цього року провідною темою конференції була «Топоніміка рідного краю», а суміжними – «Місцева історія» та «Видатні земляки». В своєму виступі я поділився досвідом топонімічних розвідок та показав власні брошури і книги, які присвячені питанням топоніміки. З цікавістю вислухав і доповіді працівників НІКЗ «Чигирин» та юних дослідників з Медведівки та Чигирина. Окремі з них мені були відомі по обласному етапу МАН. Це вихованці вчителя історії Олега Андрійовича Кравченка і вони знову були «на висоті». Найбільше вразила (і не лише мене) ґрунтовна і щира розповідь про своє село Едуада Кучми. З цього хлопця може вирости справжній дослідник місцевої історії.

     Завешилася конференція поїздкою до просвітницько-розважального етнографічного комплексу «Зерноленд», що розташований у сусідньому селі Івківці. Тут я теж був вперше і мушу відмітити, що ідея тематичного села втілена Назаром Лавріненком доволі вдало. Цікава експозиція, оригінальні розваги, квести й майстер-класи, натуральне харчування на додачу з мальовничою природою роблять перебування в «Зерноленді» дійсно привабливим і пізнавальним!

 

 

                                                                                                     

 

Переглядів: 459 | Додав: Joy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar