Головна » 2015 » Жовтень » 29 » В ГОРОДИЩІ НА ПРЕЗЕНТАЦІЇ
23:03
В ГОРОДИЩІ НА ПРЕЗЕНТАЦІЇ

28 жовтня 2015 року, в день 71-ї роковини з дня визволення України від нацистських загарбників, знову побував у  Городищі. Цього разу на краєзнавчому заході – презентації книги «Гірка правда остарбайтерів». Захід проходив у Городищенському музеї С.С. Гулака-Артемовського, де всіх гостей радо зустрічав директор музею Олександр Щепак та його колеги. Ведучими презентації були працівники Городищенської районної бібліотеки ім. В. Симиренка. Я особисто був назаході в трьох «номінаціях»: 1) почесний гість; 2) член правління обласної організації НСКУ; 3) член редакційної колегії презентованої книги.

Нову краєзнавчу збірку склали свідчення остарбайтерів та в’язнів концтаборів – жителів Городищенського району, які були записані журналістами, краєзнавцями, пошуковцями, бібліотекарями. Серед них і шість моїх нарисів. Укладачем та ідейним натхненником збірки  вже традиційно виступила член НСКУ Тетяна Горідько. Видання побачило світ за сприяння уродженця Городищини, депутата обласної ради Володимира Коломійця.

Про тяжку долю в нацистській неволі розповіли колишні остарбайтери, їхні родичі, автори публікацій, краєзнавці, пошуковці, історики, журналісти. На презентації були присутні також ветерани, представники духовенства, студентської молоді та журналісти із районної газети «Вісник Городищини», черкаського радіо та ДТРК «Рось». Під час заходу прозвучали українські патріотичні пісні у виконанні учня 11 класу Городищенської ЗОШ №1 Остапа Жигала.

За дорученням голови обласної організації НСКУ за збереження історичної пам’яті та популяризацію краєзнавства Городищини я вручив Почесні грамоти членам авторського колективу книги: колективу Городищенської ЦБС, Миколі Панасенку, Тетяні Горідько. Таку ж грамоту отримав і я. По завершенні презентації разом із О. Щепаком завітали в гості до В. Чоса і теж вручили йому грамоту.

До і після заходу завітав ще до районної бібліотеки, редакції газети «Вісник Городищини», провідав головного архітектора Костянтина Філоненка та ортимав у подарунок нову краєзнавчу книгу священика о. Богдана (Жигало). Це унікальний за поліграфічним оформленням історичний нарис-фотоальбом по с. Мнишин - «малу батьківщину» владики Сафронія.

Захід був гарним, емоційним та й вся поїздка - доволі вдалою!


 

Переглядів: 320 | Додав: Joy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
avatar
0
1 vchos • 08:30, 31.10.2015
Мені було дуже приємно отримати Грамоту від Спілки краєзнавців. Сердечно дякую за високу оцінку моїх скромних зусиль. Краєзнавча робота продовжується. Адже чим більше вдається дослідити, тим більше виникає нових запитань і тим ширше відкривається поле для пошуків. Тому, сподіваюся, з'являтимуться й надалі нові авторські та колективні книги.
avatar
0
2 Toma18 • 11:53, 03.11.2015
В книзі зібрана невелика частинка спогадів людей, приречених на поневіряння і смерть. Всі, хто стали жертвами примусової роботи  з боку нацистського режиму, гідні вшанування і пам'яті.  Бібліотечні працівники раді від того, що долучилися до збереження правди про війну.
avatar